Presentació

El Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades es va crear l’any 1992 amb l’objectiu de promoure la recerca en llengües amenaçades i donar a conèixer la diversitat lingüística i el seu valor. D’aleshores ençà, el GELA ha organitzat nombroses activitats en tres àmbits fonamentals: la recerca, l’educació, i la dinamització cultural. També ha publicat llibres i materials didàctics, ha organitzat exposicions, ha creat jocs i activitats, i ha col·laborat amb altres organismes i entitats en activitats relacionades amb els seus objectius.

En l’àmbit de la recerca, a més de promoure la realització de tesis sobre llengües amenaçades, organitza periòdicament activitats diverses en què participen lingüistes d'arreu del món. També ha organitzat seminaris i jornades a les universitats de Barcelona, Nàpols i Hamburg, i el VII Congrés de Lingüística General que va tenir lloc a la Universitat de Barcelona. Des de fa uns anys inventaria les llengües parlades a Catalunya.

En l’àmbit de l’educació, el GELA ha participat en cursos, sessions i jornades de formació de professionals de l’ensenyament. També ha realitzat xerrades, activitats, etc., adreçades a alumnes de primària, ESO i batxillerat. Ha creat la Carpeta de la Diversitat Lingüística, que ha estat parcialment traduïda al castellà, al francès i a l’anglès, i ha elaborat materials que facilitin la introducció al coneixement de la diversitat lingüística en les diferents matèries d’ESO i batxillerat per encàrrec de la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Educació.

En l’àmbit de la dinamització cultural, ha col·laborat amb el CIEMEN en l’organització de l’exposició Les llengües, un gran tresor, amb l’Estudi Ramon Folch en la part de llengües de Barcelona sensacions i amb el CCCB en l’exposició Barcelona, Palma, València. Ha creat les exposicions Les llengües a Catalunya, Koexistenzstrategien im Mehrsprachigen Katalonien, Dungun, punt d’informació per a IES, i, actualment té en itinerància Les llengües dels catalans. És autor de l’activitat “La Gimcana de les Llengües” que s’ha realitzat en centres escolars, empreses i centres cívics de nombroses ciutats i pobles. També ha creat els jocs Els països dels catalans, El joc de la diversitat lingüística, El joc de l’Arp i La ruta del Molí de Fórnols.

Una gran lingüista

L’Eva Monrós Marin va morir el 20 de març de 2014. Feia gairebé 20 anys que s'havia incorporat al Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades, primer com a becària de doctorat i després com a investigadora. Va dedicar la seva recerca a l’ergativitat en les llengües amazòniques; la directora de la seva tesi era la Dra. Joana Rosselló, professora titular del Departament de Lingüística General de la Universitat de Barcelona.

Com a membre del GELA, va participar en gairebé totes les activitats del grup, des de l’organització de cursos i congressos fins a la preparació de publicacions i exposicions. Ella mateixa va impartir diverses conferències i va elaborar materials didàctics per donar a conèixer la diversitat lingüística. També és autora de nombroses publicacions, tant sobre la seva especialitat com sobre les llengües del món, les llengües de la immigració i la gestió de la diversitat lingüística. La seva aportació com a lingüista va ser fonamental en la història del GELA, però no podem destriar-la de la seva fortalesa, de la seva estimació per la vida que ens va encomanar a tots. L'Eva era una gran lingüista, però sobretot era una gran persona que va saber viure més enllà de les seves limitacions fins al punt que havia aconseguit que les oblidéssim.

L'Eva tenia un blog. L'hem editat en format llibre, però també el teniu disponible en audiollibre. Bona audició!

gela.txt · Darrera modificació: d/m/Y H:i per 127.0.0.1
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0